Nirvana & Kurt Cobain

on Çarşamba, Mayıs 14, 2008
NIRVANA & KURT DAVID COBAIN

> Kurt Cobain ; genelde bilinenin aksine Seattle’ın merkezinde değil,Aberdeen kasabasında doğmuştur.
> Kurt Cobain küçükken o kadar afacanmış ki babası onu durdurmak için psikiyatrist'e götürmüş ve Kurt’a devamlı hap yazdırarak onu birazda olsa yavaşlatmıştı.Buna mecburdu çünkü Kurt gece sokağa çıkıp kasabada ne kadar cam-çerçeve varsa indiriyordu ve babası cam parası ödemekten ve polise ifade vermekten bıkmıştı.
> Kurt ilaçları kullanmaya devam ederken annesi ile babası kavga etmiş ve babası evi terk ederek ayrı bir kasabada karavan kiralayıp oraya taşınmıştı.Bu onu öyle bir depresyona soktu ki olanları izleyin ;
İlaçları artık avuç avuç içiyor ve halasına gördüğü halüsinasyonları anlatıyordu,
Hayali arkadaşı Boddah (ki buna özellikle sonra deyineceğim) bu aylarda ortaya çıktı.
Something In The Way şarkısını bu yıllarda ve uzun yıllar sürecek olan altında yattığı köprüye ithafen yazmıştır.
Zamanının çoğunu yalnız kalarak,göle taş atarak,odasına kendini kilitleyerek ve zamanının en çok kısmını (yemek yerken bile) Boddah ile konuşarak & oynayarak geçirirdi.

O kadar çok Boddah’tan bahsediyordu ki artık psikologlar bile çözemedi ve annesi kardeşine (ki Kurt dayısını çok severdi) olayı çözmesi için onlarda kalmasını söyledi.Kurt’un dayısı Aberdeen’de barlarda gitar çalıyordu (Country tarzı) ve Kurt hep gitar çalmasını öğrenmek istiyordu.Dayısının çıkardığın demo albümü sarbaştan dinliyor ve dayısıyla gurur duyuyordu.
Gelelim Boddah çabalarına ; Dayısı Kurt’la günlerce konuşuyordu ama Boddah’ın gerçek olmadığına inandıramıyordu hatta Kurt “Boddah’ın kötü olduğunu söylemekle beni üzüyorsun,bir daha onun yalancı ve kötü olduğunu söylersen seninle konuşmam” diyerek Boddah’ı ne kadar ciddiye aldığını gösteriyordu.Hatta bu herkesten çok sevdiği dayısından üstün bir sevgiydi.Neyse Dayısı yirmi küsür yaşında Vietnam’a askere gitti ve Kurt’a Boddah’ı da oraya götürdüklerini ve onun orda öldüğünü söyleyerek Kurt’u kandırmaya çalıştılar.Kurt kabul etti ama aslında Kurt’un onları kandırdığı yıllar sonra ortaya çıkacak ve bu ölümünden 10 yıl sonra bile akılları tırmalayan bir olay olarak tarihe geçecektir. Neyse Boddah olayına benim bakış açımı en son anlatacağım ve şok olacaksınız emin olun!!
Kurt büyüdükçe afacan haline geri dönmeye başladı ama ilaçları ölene kadar elinden düşmedi çünkü istemeden bağımlı olmuştu hem de Zanax’tan daha güçlü bir ilaca ve 10 yaşından bile daha önce !
Kurt’un 12. yaş gününü halasının evinde kutladılar ve dayısıyla doğum gününden önce şunları konuştular :
Dayısı : “Doğum gününde sana bisiklet mi yoksa gitar mı alıyım?” dedi. Kurt : “Elektro gitar” deyince dayısı çok oldu çünkü 12 yaşında bir çocuğun bunu istemesi deli bir dahilikten başka bir şey değildi. Neyse gitarı doğum gününde Kurt’a verdi vermesine ama bu sefer al alabilirsen.Demiştim ya Kurt eski günlerine geri dönüyordu.Bu sefer evdeki camları parçalıyordu hem de gitar titreşimleriyle.Annesi çareyi babasının karavanına tatile göndermekte buldu kafa dinlemek için.Annesiyle pek anlaşamazlardı çünkü babasını evden kovdu gözüyle bakmıştı bir kere çocukken.
Karavanda Kurt’un tabiriyle “Gerçek Rock” ile tanışmıştı.Babası kasabaya gelen bütün Rock dergilere üyeydi ve Kurt her satırını ince ince okuyordu. Gerçek Rock dedim de Normal diye tabir ettiği Rock ile; :Halasının aldığı The Beattles plaklarıyla tanışmıştı.
Neyse biraz büyüdü ve halasında kaldığı zamanlarda stüdyoda yatıyordu.Yani anlayacağınız ; halasının evde küçük bir stüdyo vardı ve Kurt orta okuldan topladığı arkadaş çevresiyle burada müzik yapıyordu.Hatta Çok baba şarkıları burada yapmıştı. Mesela “Big Cheese” , “Frances Farmer..” “Maruhanna.” Gibi parçaların o zaman Hard-Punk versiyonlarını yapıyorlardı.Orta okulda çaldığı arkadaşları da Merlin gibi “Love Buzz” grubunun as elemanlarıdır ki Merlin Sex Pistols’ta da çalacaktır.Orta okuldan sonra Lise’de Merlin ile takılacak ve bir vesileyle de olsa Chris Novaselic ile tanışacaktır. Kurt artık okulu ne zaman assa uyuşturucu kullanmaya ve müzik yapmaya gidiyordu bu durum onu müzikal olarak yükseltse de okuldan atılmasına engel olamayacaktı.

Lise’de Kurt Biseksüel ve Gay’lerle takıldığı için onu da “Hey Top” diye çağırırlarmış ama Kurt o yıllarda Biseksüel olmaya meğilliymiş,inkâr etmiyor.Neyse Kurt liseden atıldı ama ortamından dolayı okulda temizlikçi olarak işe başladı.
Bir ara Love Buzz’un elemanlarından biri uyuşturucu komasına girince grubu bırakmak zorunda kaldı ve Gitarist seçmeleri yapıldı.Kurt Merlin’in kankalarından olduğu için ilk Kurt’a fırsat verdiler ama Kurt ilk defa konser alanında sahneye çıktığı için bırakın şarkıyı çalıp söylemeyi sözleri ve notaları bir anda unutuvermiş ve konserin ortasında şarkıyı çalmayı bırakmıştı.Merlin o kadar sinirlendi ki Kurt’u tekmeyle sahnenin arkasına attı ve tek başına gitarı ve vokali idare etti ama Kurt ile uzun süre konuşmadı.Sahnede berbat olan Kurt Nirvana’yı kurunca Merlin ona yalvaracaktı ama Kurt “Dave’in davullarını taşıyabilirsin ancak” diyecekti.
Kurt ,Novaselic’le birlikte ilk Nirvana’yı yani Fecal Matter’ı kurdu.Demo kaydettiler,konserler verdiler ve Kurt David Cobain ismi artık tüm Seattle’da biliniyordu.Kurt davulcunun grubun ruhunu bozduğunu düşünerek davulcu seçmeleri yaptı ve belki yüzü aşkın davulcuyu denedi fakat istediğinin bulamıyordu ki bilin bakalım kim geldi “Dave Grohl” !
Dave o an o kadar parasızdı ki yanında kıyafetleti bile olmadan gezen bir Punk’tı.Çaldığı barlardan da “Çok sert davul çalıyorsun” bahaneleriyle kovuluyordu ve parası bitmişti ki şansını denemek için Kurt’a adeta yalvardı : “Sadece Davul setim var ve tek bir şans istiyorum” dedi. Aneurysm parçasını çalmasını istedi Kurt –ki en zor parçalarıdır-. Dave sözleri ve notaları bir defa okudu ve Kurt’tan şarkıyı dinledi ve Davul setini kurdu,çalmaya başladı.Kurt o kadar şok oldu ki şarkıyı kesti ve Dave “Allah kahretsin başaramadım” dedi fakat Kurt yanına giderek “Sen olağanüstüsün ve bize katılırmısın” dedi. Dave şoku atlatınca evet dedi ve Nirvana 4 kişiyle oluşmuştu.Dave’in de büyük etkisiyle artık Hard-Punk değil ; Kurt’un yarattığı (Bunu dünyada kime sorarsanız öyle diyor) Grunge yani Punk-Rock müzik yapmaya başladılar.Grup “Fecal Matter” ismini Nirvana olarak değiştirdi ve ilk defa konserlerine gidenler “ben böyle büyüleyici müzik dinlemedim” dedi.
Nirvana Seattle dışına çıktı ve ilk konserlerinde albüm teklifi aldılar.1 yıldan az sürede albüm çıktı.Ve beklenenin 3 katı fazla satış yapınca Konserlerin aranan ismi oldular.Fakat Kurt o aralar uyuşturucuya batmıştı ve yazdığı şarkılardan ve müziklerden belli olacağı gibi ayık kafa bişey yapmıyordu.Hatta New York konserinde Konserin verildiği sahnenin direklerinden tırmanarak o demirlerin üstünde yürüdüğü ve hatta bir ara düşme tehlikesi geçirdiği söylenir.
Herkes “bu grup ta ne böyle” derken Pop-Up şirketinin üstlendiği bir Turne sunarlar Kurt’a.Listede Metallica,Sex Pistols gibi baba gruplar var fakat Kurt “ben Metallica gibi çoluk çocuk grubuyla aynı sahneye çıkmam” deyince Metallica elemanları Listeden isimlerini sildirdiler ve Kurt Listeye Metallica yerine bir grup önerdi. “Aberdeen’de dünyada bizim gibi farklı bir müzik yaratan bir grup var ve bizden önce onlar çıkmazlarsa bizde çımayız” dedi.
Sıkı durun grubun adını söylüyorum :”Red Hot Chili Pappers”. Yani RHÇP’ın ünlü olmasını ve Seattle dışına çıkmasını sağlayan tek isim Kurt Cobain’dir.
İlk RHÇP konserinden sonra hemen albüm yapılmıştır zaten:D
Neyse Nirvana da olay albüm “Nevermind” ı öıkardı ve ilk defa bu albüm ABD dışına çıktı.
Albüm çıktığı hafta millet müzik marketlerin önünde albümü alabilmek için kavga ediyor,sabahlıyor ve her yerde “Smells Like Teen Spirit”

O ara Avrupa listelerine 123. sıradan giriş yaptı ve 4 günde 1. oldu. Ve bi daha hiç inmedi. “Smells Like Teen Spirit” parçası “100 Yılın En İyi Şarkısı!!!” ödülünü alan tek şarkıdır. Ve 2004 yılına kadar hep 1 numaraydı.
Neyse kurt sokakta gezerken ağzı açık kalıyordu çünkü albümün içinde sözlerinin yazılı olmamasına rağmen millet albümü ezberlemiş sokaklarda bağıra bağıra söylüyordu.
Artık yıldızlardı.
Yıllar böyle geçerken Kurt evlenmiş çocuğu olmuş ve albümler,konserler derken istediğinden yüksek yerde olduğundan yaşamaktan ve medyadan sıkılmıştı. O sadece stüdyoda yada en iyi ihtimal Seattle barlarında dayısı gibi bir gitarist olup kendi müziğini yapmaktı ama onun müzikal anlamda dahîliği ve önüne geçemediği hırsı;dünyada bir numaralı isim yapmıştı bile.
……. (Buraları uyuşturucu dramları ve medyadan kaçışla geçiyor hep)
Kurt “Bu kalabalıklar arasında yalnızım,kimse bana kulak vermiyor özelim bitti artık” diyor ama kimseye dinletemiyordu.
Bir gün karısı Courtney Love uyandığında Kurt’u yanında görememiş ve diğer odaya gittiğinde gördüğü şey karşısında adeta donmuştu ::::
Kurt yerde ölü gibi yatıyor ve yanında da bir sayfalık bir mektup duruyordu.
Ağlayarak onu hastaneye kaldırması için Novaselic(Kurt’un en iyi dostudur da)’i aradı ve hemen hastaneye giderken Kurt’un tam anlamıyla öldüğünü anlamış ve O ara vücuttan uyuşturucuyu atan ve satışı yasak olan bir ilaç enjekte etmişti Kurt’a. Kurt’un kanı ısınmaya ve kalbi atmaya başlamış (Bunu Courtney ;Kurt öldükten sonra söylemiş). Kurt 1 Haftada anca kendine gelmişti ama medya da “Grunge Efsanesi’nin yaratıcısı intihar etti” gibi sloganlarla televizyonları sallıyordu.Herkes ağlıyordu ve gazetelere Courtney’in “Kurt’un pamuğa alerjisi var ve kanına çok az miktarda pamuk karışmış iğneden,o yüzden aniden bayıldı ve anca kendine gelebildi ciddi bir durumu yok” açıklamasını yapana kadar Nirvana hayranları hastanenin önünde yatıp kalkıyorlardı ve bir “ohhh” çektiler.
Medyanın uydurduğu intihar mektupları,senaryoları Grubun psikolojisini tamamen zedelemişti.Fakat Kurt hastaneden çıktıktan sonraki ilk canlı tv programında :
“Ne oldu ? Öldüğümü mü düşündünüz? Elbette zamansız da aranızdan ayrılabilirim fakat herkes Beni Nirvana’yı kurduğum için seviyor.Bu güzel bir şey ama başka dünya yok ve inanın ki ben sadece müzik için yaşamıyorum.Artık özel hayatıma bir bakın,kapımın önünde çöpleri karıştırıp şırınga arayan habercilerle dolu ve ben evde uyurken bile hastanede uyuşturucu komasına girdiğimi söyleyen geri zekâlılarla dolu çevrem” diyerek artık sıkıldığını belli ediyordu.
Bu konuşmanın ertesi hafta tüm ailesi ve grup elemanları Kurt’u yanlarına çağırarak bir toplantı yaptılar ve “artık böyle davranamazsın seni rehabilite merkezine yatırıp uyuşturucudan kurtarmamız gerekir” dediler.Kurt “Beni görmüyor musunuz ne durumdayım şu halime bir bakın,beni anlayan bir kişi var zavallı şırıngam.Herkes Nirvana diye tutturmuş beni unuttunuz artık dostlarım.Size son bir tavsiye ya bu grup bitsin yada ben biteceğim zaten”.
Artık Nirvana Son “Unplugged In New York” konserini vermiş ve hiçbir yerde gözükmüyordu.
(Bu arada belirtiyim Mtv’nin düzenlediği bu Unplugged konserleri canlı değil kayıt edilerek yapılıyordu ve dünyanın en ünlü grupları-isimleri en az 4-5 tekrardan sonra kayıt düzeltilim tv ye dağıtılırdı ve yine sizi şok edecek bir şey : birde bir hiç hatasız kayıt yapan tek grup hala Nirvana’dır.Girdiler,çaldılar,çıktılar…Dikkatle izlerseniz Kurt’un orda artık ölümü istediği gözlerinden okunuyor.)
Nirvana grubu fiili olarak dağılmıştı ve Kurt’u zorla da olsa Hastaneye yatırdılar ve 2 hfta sonra gittiklerinde Kurt yoktu.! Gazetelerin ön sayfasında Kurt’un kayıp haberi vardı ve nasıl başardıysa Kurt 3 hafta kimseye yakalanmadan kaçtı.Ve Sonunda annesine gelen bir telefonda Kurt’un bulunduğu söylendi.Apar topar Moskova’ya gittiler ve ordaki evlerini her ay tamir ve bakımını yapan elektrikçi adamdan duyduklarında inanamadılar.
Kurt garajın üst katındaki küçük odada ölü bir şekilde yatıyordu.Yerler kan içinde.Orda annesi bayılmış zaten..
Hâlâ tam tarih koyulamamasına rağmen 4-5 Nisan olarak biliniyor.İntihar tarihi.
Vücudunda Altın Vuruş’un yani öldüren dozun 3 katı uyuşturucu ve beyninde 1 tane kurşun bulundu.
Son dinlediği şarkı şuymuş “SARARIP SOLMAKTANSA;KÜL OLUP YANMAYI YEĞLERİM”….

Kurt intihar etmeden önce R.E.M’in vokalini arayıp ağlayarak “ben Nirvana’yı bitirdim ve seninle yeni bir grup kuralım” demiş. Fakat R.E.M’in vokalinin Kurt’un kaybolduğundan haberi yokmuş.Zaten önceden de tanıştıkları için Kurt’un yine aşırı derecede uyuşturucu alıp saçmaladığını zannedip “Olur olur bir ara gel konuşuruz şu an iyi değilsin sen” deyip konuşmayı bitirmiş.

Yani Kurt eğer bulunsaydı ve biraz daha yaşasaydı büyük ihtimal R.E.M ile Nirvana yıkılacak ve yeni bir grup kurulacaktı.
Gelelim en önemli ve benim 6 yıllık araştırmalarım sonucunda vardığım kanıya.
İntihar mektubunu tüm ayrıntılarda inceledim ve tüm raporları türkçeye çevirip okudum ve şuna karar verdim::
İntihar notunun başlığı neydi ?? “BODDAH’A” !!
Bu isim size yabancı gelmiyordur artık.Kurt’un hayali arkadaşı. Uzman psikolog ve profesörlere göre depresyona giren küçük yaştaki çocuklar şizofren olmaya meğilli ve örmekleri binlerce var.Kurt kendi içine döndü ve Boddah’ta içinde büyüdüğü neşeli,istikrarlı Kurt Cobain’di.
Mesela canlı tv programlarında “Boddah hikayesini anlatırmısın” dediklerinde bazen Kurt stüdyoyu bile terk etmişti bu da kanıt.Artı “Live And Loud” konserindeki “37:20 – 37:27” arasındaki görüntüde de çok net derecede bir kişilik değişikliği gözüküyor dikkatle izlemenizi öneririm.

En önemli noktalardan biri Unplugged konserinden 3 saat önce Kurt Uyuşturucudan komaya girmiş ve bilincini kaybetmişti.Doktorlar bile korkmuştu çünkü Altın Vuruş’tu.Ama Kurt 2 Saatte kendine gelmiş hatta “Of salak kafam,kendini yine tutamadın dimi geri zekâlı” deyip “Hadi Dave konsere geç kalmayalım” diyip ısrarlara rağmen kolundaki serumları söküp taksiye binip Mtv stüdyolarına gitmişler.Yani o konserde bile daha ayılmamış hali.

Tarihteki en büyük bombaaa :: Müzik Bilimi Profesörlerinin araştırmasına göre dünyada 3’lük nota-kulak sistemine sahip olan kişiler eninde sonunda çok ünlü bir müzisyen olacaklardır;istemeseler bile.Bunlardan 3’ü biliniyor :: Amadeus Mozart, David Bowie ve Kurt Cobain..Bu beni şok etmişti.Ve bu “3’lük nota-kulak sistemini” Üniversite’de ders veren müzik hocalarına bile sordum bilmiyorlarmış daha..Ama bunu bilim-teknik te okumuştum sanırım.Ve Times New Roman gazetesinin ilk sayfasında da görmüştüm o günlerde.

Bu kadar yeter sanırım.Saat 03:28
Bu yazıyı okuyunca Nirvana hakkında görüşlerinizin değişeceğine inanıyorum. Ama ne yalan söyliyim Kurt’a olan hayranlığımı Kız arkadaşlarım bile hep kıskandılar

Seni yanlış zamanda tanıdım ama eminim konserlerinde en ön sırada olurdum ne pahasına olursa olsun…

Bana Rock müziği sevdiren ve Gitar çalmaya başlamamın tek sebebi Nirvana’dır.

2 Yorum Yapin:

grunge boy dedi ki...

bnde cok kıskanılıorum o yuzden sewgilimle kaç kez kavga etmişimdir o yuzden bi bilsen ama cobain hep once gelio napıyım:)bnde hastalık oldu ama cidden nirvana başkalarının dinlemesine tahammul edemiorum:)

Adsız dedi ki...

bu konuda bende aynen

Kitap yazsam alirmisiniz

Her Hakki Sacmalarima Ve Yalnizligima Aittir.... Blogger tarafından desteklenmektedir.

Gelin bi cayimizi icin

Bu Blogda Ara